Wat als je feedback niet werkt?

Je hebt ze aangemoedigd tot je scheel zag.Opdrachten nagekeken en voorzien van lachende en huilende smileys tot je geen inkt meer in je pen had.Handelingswijzers en stappenplannen gemaakt tot het papier op was.Tips en tricks gegeven tot je erbij neerviel.Maar niks lijkt te werken, die gewenste groei komt niet.
Ja, en nu?

Ho, stop. Even terug.
Ho stop. Wat we vaak bestempelen als feedback, is misschien wel helemaal geen feedback.
Een goed gedaan, lekker bezig, kom op even volhouden en soortgelijke uitspraken zijn enorm goed bedoeld. Het levert je leerlingen vrijwel niks op als het gaat om hun leerproces.

Wat dan wel?
Goede feedback bouwt bruggen voor de leerlingen. Tussen waar de leerling nu staat en waar de leerling naar toe werkt. Je voelt ‘m al aankomen: dat is maatwerk per leerling. Denk eens terug aan de feedback die je de vorige les gaf? Had je diezelfde opmerking ook tegen een andere leerling kunnen maken?

Toen, nu en straks
Vaak zeggen we iets over wat we op dat moment (of vlak daarvoor) zien. Goede feedback gaat over het hier en nu: wat gebeurt er nu. Sterke feedback gaat ook over wat er al geweest is én wat er nog komen gaat. Daarmee rijg je verleden, heden en toekomst voor deze leerling aan elkaar. Het motiveert omdat je de gemaakte stap zichtbaar maakt. Het daagt uit omdat je ook laat zien waar de leerling naar toe kan werken.

Even stilzitten
Jij dan, niet de leerling. We zijn zo gewend om te praten, richting te geven. Feedback begint met even niks zeggen, maar kijken. Kijk wat er gebeurt, bedenk wat je wil zeggen en reageer daarna pas. Zorg dat je voor jezelf een aantal basiszinnen hebt, die je kan aanvullen voor deze ene leerling in dit ene moment. Daarmee maak je jouw feedback specifiek en zal je zien dat je die leerling echt verder helpt. Je helpt hem met de brug bouwen.

Vind je het tijd om jouw feedback echt een stuk sterker te maken en het leerproces van jouw leerlingen in een versnelling te helpen? Doe mee met de feedbackchallenge. In 4 weken help ik je met korte video’s en praktische opdrachten die passen in jouw praktijk naar betere feedback.

Scroll naar boven