Deze boeken moet je gelezen hebben

De stapel boeken voor het onderwijs is enorm. Het zijn er zoveel dat je er nooit aan toe gaat komen om die allemaal te lezen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want niet elk boek is even zinvol. Ik durf zelfs te beweren dat er boeken zijn die jouw tijd niet waard zijn. Omdat je dagen druk en vol zijn, is het extra belangrijk om goed te kiezen.
De boeken in deze blog zijn echte aanraders. Ik vind dat elke IB-er die gelezen moet hebben. Omdat ze direct inzetbare tips bevatten, stof tot nadenken geven of omdat ze mijn kijk op kinderen en onderwijs echt veranderden. Goed om te weten: Heb je interesse in een boek uit deze blog? Klik dan op de titel en je wordt direct doorgestuurd naar de webwinkel die dit boek verkoopt.

Tip van Flip: zet de boeken en materialen uit deze blog bij een van je arrangementsaanvragen als je denkt dat je daarmee beter tegemoet komt aan het vervullen van de onderwijsbehoeften van een kind.

De stapel boeken voor het onderwijs is enorm. Het zijn er zoveel dat je er nooit aan toe gaat komen om die allemaal te lezen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want niet elk boek is even zinvol. Ik durf zelfs te beweren dat er boeken zijn die jouw tijd niet waard zijn. Omdat je dagen druk en vol zijn, is het extra belangrijk om goed te kiezen. De boeken in deze blog zijn echte aanraders. Ik vind dat elke IB-er die gelezen moet hebben. Omdat ze direct inzetbare tips bevatten, stof tot nadenken geven of omdat ze mijn kijk op kinderen en onderwijs echt veranderden. Goed om te weten: Heb je interesse in een boek uit deze blog? Klik dan op de titel en je wordt direct doorgestuurd naar de webwinkel die dit boek verkoopt.

Tip van Flip: zet de boeken en materialen uit deze blog bij een van je arrangementsaanvragen als je denkt dat je daarmee beter tegemoet komt aan het vervullen van de onderwijsbehoeften van een kind.

Van wie is dit aapje?

Oeps, heb je het gevoel dat je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen in de school? Loop je vast in de hoeveelheid werk?
In van wie is dit aapje leer je het verschil zien tussen taken die van jou zijn en taken die eigenlijk bij een collega horen maar per ongeluk toch op jouw bordje terecht kwamen.
Sinds het lezen van dit boek heb ik veel sneller door wanneer ik het werk van een ander aan het doen ben. Daardoor bespreek ik dit sneller en zorg ik ervoor dat ik mijn tijd besteed aan acties die wél mijn verantwoordelijkheid zijn.

Wiebelen en friemelen

Als er een boek is dat mijn kijk op gedrag van kinderen heeft veranderd, is het dit boek. Voor het lezen gaf ik bij bewegelijke kinderen eigenlijk altijd een zelfde soort advies. Er was sprake van bewegingsonrust, laat ze daarom die drukte kwijt raken en geef ze een loopje of een andere beweegoptie.
Vrijwel direct na het lezen ontdekte in bij observaties de 4 verschillende types in gedrag. Elk type heeft een eigen oorzaak of aanleiding, maar vraagt ook een andere aanpak.
Tips voor die aanpak vind je ook in het boek. Superpraktisch, direct inzetbaar én met haalbare tips om in elke klas in te zetten.
Tip: bestel ook de bijbehorende kaartjes.

Bananenschillen op school

Knopen doorhakken, beslissingen nemen we doen het dagelijks. Vaak gebruiken we daarbij een goede portie gezond verstand en onze intuïtie, vaak aangevuld met kennis. Dan weet je immers zeker dat je er alles aan doet om de juiste keuze te maken. Of toch niet?
Wist je dat ons brein ons ook daar regelmatig voor de gek houdt? En dat een “verkeerde” afslag in denken zo gemaakt is, ondanks dat je denkt dat je aan alles dacht?
Na het lezen van Bananenschillen op school weet je hoe je brein werkt en welke denkpatronen ervoor zorgen dat je per ongeluk toch uitglijdt.
Leest makkelijk, met voorbeelden die voor herkenning zorgen.
Lekker om in de kast te zetten om er daarna nog eens bij te pakken en te herlezen.

Geef me de 5

Inmiddels al een ouder boek, maar nog steeds één die ik er regelmatig bij pak.
Omdat het boek me zo’n duidelijke inkijk gaf in het brein op het (autistisch) spectrum. Maar ook, omdat het boek je een heel handig hulpmiddel biedt om te zorgen dat je voor alle kinderen met een sterke wens naar duidelijkheid tegemoet komt aan hun onderwijsbehoeften. De tips in het boek zijn namelijk ook goed inzetbaar voor kinderen die moeite hebben met vrijere situaties. In Geef me de 5 leer je hoe je de situatie voor deze kinderen opbreekt in kleinere puzzelstukjes. Voor elk puzzelstukje is duidelijk welke informatie je deelt en op welke manier je dit het beste kan doen.
Inmiddels zijn er naast het boek ook veel andere hulpmiddelen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

Handboek oplossingsgericht werken in het onderwijs

“Ik werk in het onderwijs en heb het druk”, zo begint het boek. Als IB-er krijg je de hele dag door vragen van collega’s, ouders en externen. Situaties waarin je wil en kan helpen. Soms is het antwoord vrij kort en simpel, soms niet direct duidelijk of complexer. Vooral voor die laatste bied dit boek een ingang. Je leert hoe je vanuit het vraagstuk of probleem samen toewerkt naar een oplossing. Daarbij staan de eigen verantwoordelijkheid en diens mogelijkheden van de vraagsteller voorop.
Een pittig boek dat je er zeker niet even naast leest. Wel een boek dat je doet nadenken over hoe je dit soort gesprekken nog beter kan voeren. Met voorbeeldzinnen en vragen, zodat je direct kan oefenen.

Musthaves voor elke orthotheek

Naast de boeken in deze blog, zijn er nog meer boeken en materialen die op elke school aanwezig zouden moeten zijn.
Download Must haves voor de orthotheek en breid jullie orthotheek uit, zodat je collega’s direct kan helpen met meer informatie en handige tips of materialen.

Op zoek naar een aanvulling voor de schoolbibliotheek?
Hier vind je 10 kanjers van kinderboeken.

Wie maakt de doorstroomtoets niet?

Omdat je je tijd beter kan gebruiken dan zoeken naar het antwoord!

In principe maakt elke leerling die naar het VO gaat de doorstroomtoets. Maar....er zijn een paar uitzonderingen.
Omdat ik elk jaar toch weer moest opzoeken welke uitzonderingen er zijn, besloot ik er een handig overzicht van te maken.
Zodat je direct weet wie de toets niet hoeft te maken of welke resultaten je uit de overzichten mag laten.

Handig, in één oogopslag duidelijk
Laat je gegevens achter en ik stuur je het overzicht direct toe.

Ik houd zelf ook niet van spam.
Daarom stuur ik je ongeveer een keer per maand een nieuwsbrief en heel af en toe een extra mail met een fijne tip of een mooie aanbieding

Scroll naar boven