Begin met een knaller

Zo’n heerlijke effectieve opbrengstvergadering, daar droom je toch van?
Kritische vragen, een scherpe blik, maar vooral een betrokken en geïnteresseerd team. Een team dat de schouders eronder zet om uit te pluizen waar successen vandaan kwamen. Een team dat begrijpt waarom het belangrijk is om samen te kijken naar data. En dan afsluiten met een concreet plan van aanpak voor de komende periode. Zo’n opbrengstvergadering begin je natuurlijk met een knaller.

Klinkt dit al als vaste prik of nog als een droom voor jullie school?
In deze blog lees je wat je kan doen om jullie opbrengstvergadering op zo’n manier te beginnen dat je team direct aanstaat.

Begin met een knaller: 5 manieren om je opbrengstvergadering sterk te beginnen. Groeiprikkels.

Voor een goede opbrengstvergadering is veel nodig. De doorslaggevende factor bij succes is toch echt een team dat aan staat tijdens zo’n vergadering.
Ze zijn bereid om echt te kijken naar wat de cijfers op papier vertellen, ze spannen zich in om deze te koppelen aan hun observaties uit de praktijk. Ze stellen elkaar kritische vragen. Gemotiveerd en bereid om hun tijd en energie te besteden aan het maken van plannen waar het onderwijs beter van wordt.

Soms zit die energie er al lekker in, soms kan je team wel een duwtje gebruiken. Daarom wil je jullie opbrengstvergadering direct lekker beginnen. Want laten we nou eerlijk zijn: niks erger dan een suf en droog welkomstwoord. Nou ja… misschien is die stomme uitgekauwde energizer nog nét een tandje erger. Daarom in deze blog 5 manieren om wél lekker te beginnen.

Van ingekakt naar enthousiast team

 

Zeg het met een liedje

Vraag je team vooraf een liedje in te sturen. Om een beetje richting mee te geven kan je ze vragen om een liedje met een thema te zoeken. Bijvoorbeeld: iets dat te maken heeft met cijfers en data. Als jullie een bepaald vak gaan uitdiepen tijdens de vergadering dan kan je ze vragen om een liedje te sturen dat hoort bij dat ene vak. Een van mijn favorieten is om mijn team te vragen een liedje in te sturen dat weergeeft hoe ze deze vergadering instappen. (Bijkomend voordeel: ik kan direct al inspelen op de stemming van mijn team)
Van al die liedjes maak je dan een afspeellijst die je draait tijdens de inloop, pauzemomenten of wanneer je team aan de slag gaat met een van de opdrachten.

Groen, rood of zwart

Kritische vragen kunnen stellen, is dé sleutel tot het vinden van de echte antwoorden. Dus waarom zou je dat niet als opwarmertje gebruiken?
Deel je team in groepjes van 3 of 4 en geef elk groepje een kaartje uit het spel Green Stories (of een van de andere kleurenvarianten). Eén collega leest het raadsel op het kaartje hardop voor en de andere collega’s proberen het raadsel op te lossen door middel van het stellen van vragen.
Grappig genoeg zul je merken dat veel van je teamleden beginnen met gesloten vragen stellen, terwijl het veel meer informatie geeft als je een open vraag stelt. Na de eerste ronde bespreek je dit.
In de 2e (en misschien wel 3e of 4e) ronde krijgt een ander teamlid een kaartje met een raadsel. Bijkomend voordeel van deze werkvorm: is een groepje heel snel in het ontrafelen van een mysterie dan kunnen ze direct door met een 2e kaartje.
Bestel het spel hier.

Cirkels

Vraagt deze vergadering wat meer creatief denken of vind je team het lastig om met een open blik te kijken? Dan is deze werkvorm super om te doen.
Geef elk teamlid dit blad met daarop een aantal Cirkels. Vraag ze om in 3 minuten van zoveel mogelijk cirkels een tekening te maken. Belangrijke spelregel: elke cirkel moet iets anders voorstellen. Zet een timer aan op het bord en moedig je team aan om zoveel mogelijk varianten te tekenen.
Deze werkvorm past ook goed als tussendoortje in de vergadering. Bijvoorbeeld na een pauze of wanneer jullie toe zijn aan het bedenken van concrete acties of oorzaken na die eerste signaleringsfase.

Als haringen eh…sardientjes in een ton

Toe aan een beetje hilariteit, maar niet zo’n zin om vol in de energizers te gaan? Bestel dit spel. 
Scan een aantal kaarten met een blikje sardientjes erop in.
Geef elk teamlid een kaart met daarop 1 sardientje. Vraag je team om deze kaart nog ‘blind’ voor zich neer te leggen.
Zometeen krijgen ze een foto te zien met daarop een aantal sardientjes. Hier mogen ze naar kijken en de foto goed in zich opnemen. Als iedereen echt goed gekeken heeft, verdwijnt de foto van het scherm. Daarna mag iedereen de kaart die ze net kregen bekijken. Denken zij dat hun sardientje op de foto stond dan blijven ze staan. Staat hun sardientje niet op de foto dan gaan ze zitten. Zodra iedereen een keuze gemaakt heeft, laat je de foto nog een keer zien.
Daarna is het tijd voor het ‘echie’. Iedereen krijgt een nieuwe kaart (of ze ruilen van kaart), maar ook nu mogen ze deze nog niet bekijken.
Er verschijnt weer een foto met een blikje sardientjes. Wat je team niet weet is dat deze na 3-4 seconden verdwijnt. Oeps….
Opnieuw de vraag: stond jouw sardientje op de foto of niet?
Toch een stuk lastiger. Beetje flauw natuurlijk ;-).
In ronde 3 is iedereen er op gebrand om het goed te doen én ze weten dat ze snel moeten kijken. In ronde 3 is de foto nog iets sneller weg natuurlijk.
Tip: zorg dat je een aantal extra foto’s hebt ingescand. Blijkt dat je team het spel echt hilarisch vindt dan kan je nog een paar rondes door.

Prikkel ze

Gebruik een prikkelende vraag om het gesprek te starten. Hiermee kan je in kleine groepen uiteen, zodat er echt een gesprek kan ontstaan. Een goede prikkelende vraag is op het eerste oog makkelijk te beantwoorden, maar daagt uit op verschillende niveaus. Je kan, als je dat wil, veel dieper graven dan alleen het antwoord op de vraag. Want waarom juist dit antwoord? Welke alternatieven popten er nog meer op?
Als je Groeiprikkels in school hebt, zit je nooit verlegen om een aantal passende vragen.

Natuurlijk kan je zelf op zoek naar prikkelende vragen, maar het kan makkelijker.

Wil jij 2 gratis Groeiprikkels ontvangen?
Laat je gegevens achter via dit formulier.

Ik houd zelf ook niet van spam.

Scroll naar boven